Ogólne postanowienia polityki

  1. Polityka Prywatności dotyczy danych osobowych przekazanych firmie EXPE – Marcin Janicki za pośrednictwem serwisu internetowego prowadzonego pod adresem medyczny-marketing.pl
  2. Administratorem danych osobowych  zbieranych za pośrednictwem witryny internetowej jest firma EXPE – Marcin Janicki z siedzibą w Rudzie Śląskiej, adres miejsca wykonywania działalności i adres do doręczeń: ul. Norwida 23B/3, 41-700 Ruda Śląska, NIP: 6441982194, REGON: 690688890, adres poczty elektronicznej: rodo@expe.pl., Tel. 781881900, zwana dalej Administratorem.
  3. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem serwisu internetowego są przetwarzane zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/679 z dnia 27.04.2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, zwanym dalej ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych ( Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L z 2016r., Nr 119, str. 1).
  4. Administrator dokłada szczególnych starań w celu ochrony interesów osób, których dane są gromadzone za pośrednictwem witryby internetowej, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane, za pomocą stosowanych odpowiednich środków technicznych i organizacyjnych, są: przetwarzane zgodnie z prawem; zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami; merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane; przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania oraz są przetwarzane w sposób zapewniający odpowiednie bezpieczeństwo danych osobowych, w tym ich ochronę przed niedozwolonym lub niezgodnym z prawem przetwarzaniem oraz ich przypadkową utratą, zniszczeniem lub uszkodzeniem.
  5. Biorąc pod uwagę kontekst, charakter, zakres i cele przetwarzania danych osobowych oraz ryzyko naruszenia praw lub wolności osób, których dane są przetwarzane o różnym prawdopodobieństwie wystąpienia i wadze zagrożenia, Administrator wdraża odpowiednie środki techniczne i organizacyjne, aby zapewnić stopień bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych odpowiadający temu ryzyku; stosuje zwłaszcza środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.

Cel gromadzenia danych oraz odbiorcy danych osobowych

  1. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem serwisu internetowego są przetwarzane przez Administratora w następujących celach:
    marketingu bezpośredniego własnych usług Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych,
    marketingu na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych,
  2. Dane osobowe gromadzone za pośrednictwem witryny internetowej mogą być udostępniane przez Administratora dostawcom usług zaopatrującym Administratora w rozwiązania informatyczne, umożliwiające Administratorowi prowadzenie działalności gospodarczej, w tym serwisu internetowego i świadczonych za jego pośrednictwem usług (w szczególności dostawcy oprogramowania komputerowego do prowadzenia serwisu internetowego, dostawcy poczty elektronicznej i hostingu oraz dostawcy oprogramowania do zarządzania firmą i udzielania pomocy technicznej Administratorowi), z zastrzeżeniem, że Administrator udostępnia zebrane dane osobowe wybranemu dostawcy działającemu na jego zlecenie jedynie w przypadku oraz w zakresie niezbędnym do zrealizowania danego celu przetwarzania danych zgodnego z niniejszą Polityką Prywatności.

Przetwarzanie danych i czas ich przechowywania

  1. Podanie danych osobowych przez osoby korzystające z serwisu internetowego jest dobrowolne.
  2. W przypadku przetwarzania danych w celu marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług Administratora podstawą przetwarzania danych osobowych jest wypełnienie prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez Administratora – zgodnie z obowiązującymi przepisami za działanie wykonywane w prawnie uzasadnionym  interesie można uznać przetwarzanie danych osobowych do celów marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług Administratora ( art. 6 ust. 1 lit. f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych). W przypadku przetwarzania danych w celu marketingu podstawą przetwarzania danych osobowych jest uprzednia zgoda korzystającego z serwisu internetowego (art.6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych).
  3. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem witryny internetoowej są przez Administratora przechowywane przez okres :
    • W przypadku danych osobowych przetwarzanych w celu marketingu bezpośredniego własnych usług Administratora – przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu realizowanego przez Administratora, nie dłużej jednak niż przez okres przedawnienia roszczeń w stosunku do osoby, której dane dotyczą, z tytułu prowadzonej przez Administratora działalności gospodarczej (okres przedawnienia roszczeń określają przepisy Kodeksu Cywilnego, w myśl których podstawowy termin przedawnienia dla roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej wynosi trzy lata, a dla umowy sprzedaży dwa lata), z zastrzeżeniem, że Administrator nie może przetwarzać danych osobowych w celu marketingu bezpośredniego w przypadku wyrażenia skutecznego sprzeciwu w tym zakresie przez osobę, której dane dotyczą.
    • W przypadku danych osobowych przetwarzanych w celu marketingu do momentu wycofania zgody przez osobę, której dane dotyczą na dalsze przetwarzanie jej danych w tym celu.

 

Prawo dostępu do treści danych i ich poprawiania oraz inne prawa osób których dane są przetwarzane

  1. Użytkownicy witryny internetowej mają prawo żądania od Administratora dostępu do treści swoich danych osobowych (do informacji o przetwarzanych danych oraz do otrzymania ich kopii), ich sprostowania (poprawienia danych), usunięcia („prawo do bycia zapomnianym”) lub ograniczenia przetwarzania (wstrzymania operacji na danych lub nieusuwania danych – stosownie do złożonego wniosku) oraz mają prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także mają prawo do przenoszenia swoich danych do innego administratora danych w zakresie określonym w art. 20 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Szczegółowe warunki wykonywania wskazanych praw określone są w art. 15-21 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
  2. Użytkownicy witryny internetowej, których dane przetwarzane są przez Administratora na podstawie wyrażonej przez nich zgody w celu marketingu (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie
    danych) mają prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  3. Użytkownicy witryny internetowej, których dane przetwarzane są przez Administratora mają prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw – z przyczyn związanych z ich szczególną sytuacją – wobec przetwarzania dotyczących ich danych osobowych opartego na art. 6 ust. 1 lit. e) (interes lub zadania publiczne) lub f) (prawnie uzasadniony interes Administratora) ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Administratorowi w takim przypadku nie wolno już przetwarzać tych danych osobowych, chyba że wykaże on istnienie ważnych prawnie uzasadnionych podstaw do przetwarzania, nadrzędnych wobec interesów, praw i wolności osoby, której dane
    dotyczą, lub podstaw do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.
  4. Użytkownicy witryny internetowej, których dane przetwarzane są przez Administratora na potrzeby marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług Administratora mają prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania ich danych osobowych na potrzeby takiego marketingu, w zakresie, w jakim przetwarzanie jest związane z takim marketingiem bezpośrednim.
  5. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w punktach powyżej można kontaktować się z Administratorem poprzez przesłanie stosownej wiadomości pisemnie lub pocztą elektroniczną na adres Administratora wskazany na
    wstępie niniejszej Polityki Prywatności.

Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego

  1. Użytkownicy witryny internetowej, których dane przetwarzane są przez Administratora, mają prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego w sposób i w trybie określonym w przepisach ogólnego rozporządzenia o ochronie danych oraz w przepisach prawa polskiego, w szczególności ustawy o ochronie danych osobowych. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

 Cookies i dane eksploatacyjne

  1. Pliki cookies są niewielkimi informacjami tekstowymi w postaci plików tekstowych, wysyłanymi przez serwer i zapisywanymi po stronie osoby odwiedzającej serwis internetowy (np. na dysku twardym komputera, laptopa, czy też na karcie pamięci urządzenia mobilnego – w zależności z jakiego urządzenia korzysta odwiedzający witrynę internetową). Szczegółowe informacje dot. plików cookies, a także historię ich powstania można znaleźć m.in. tutaj:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko.
  2. Administrator może przetwarzać dane zawarte w plikach cookies podczas korzystania przez użytkowników z witryny internetowej w następujących celach:
    a) identyfikacji osób jako zalogowanych w serwisie internetowym i pokazywania, że są zalogowani;
    b) zapamiętywania danych logowania do serwisu internetowego;
    c) dostosowywania zawartości serwisu internetowego do indywidualnych preferencji osób korzystających z serwisu (np. dotyczących kolorów, rozmiaru czcionki, układu strony) oraz optymalizacji i wygody korzystania z serwisu internetowego;
    d) prowadzenia anonimowych statystyk przedstawiających sposób korzystania z serwisu internetowego;
  3. Większość przeglądarek internetowych dostępnych na rynku domyślnie akceptuje zapisywanie plików cookies. Każdy ma możliwość określenia warunków korzystania z plików cookies za pomocą ustawień własnej przeglądarki internetowej. Oznacza to, że można np. częściowo ograniczyć (np. czasowo) lub całkowicie wyłączyć możliwość zapisywania plików cookies – w tym ostatnim wypadku jednak może to mieć wpływ na niektóre funkcjonalności serwisu internetowego.
  4. Ustawienia przeglądarki internetowej w zakresie plików cookies są istotne z punktu widzenia zgody na korzystanie z plików cookies przez nasz serwis internetowy – zgodnie z przepisami taka zgoda może być również wyrażona poprzez ustawienia przeglądarki internetowej. W braku wyrażenia takiej zgody należy odpowiednio zmienić ustawienia przeglądarki internetowej w zakresie plików cookies.
  5. Szczegółowe informacje na temat zmiany ustawień dotyczących plików cookies oraz ich samodzielnego usuwania w najpopularniejszych przeglądarkach internetowych dostępne są w dziale pomocy przeglądarki internetowej
    oraz na poniższych stronach (wystarczy kliknąć w dany link):
  1. Administrator przetwarza również dane związane z korzystaniem z serwisu internetowego (adres IP, domena) do generowania statystyk pomocnych w administrowaniu witryną internetową. Dane te mają charakter zbiorczy i nie zawierają cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis internetowy oraz nie są przez Administratora ujawniane osobom trzecim.

POSTANOWIENIA KOŃCOWE

  1. Witryna internetowa może zawierać odnośniki do innych stron internetowych. Administrator sugeruje, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tychże stron. Administrator zastrzega, iż niniejsza Polityka Prywatności dotyczy wyłącznie serwisu internetowego prowadzonego pod adresem medyczny-marketing.pl.
  2. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem
    z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
  3. Administrator odpowiednio udostępnia następujące środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną:
    1. Zabezpieczenie zbioru danych przed nieuprawnionym dostępem
    2. Dostęp do konta jedynie po podaniu indywidualnego loginu i hasła